- Štítky blogu
- bez odpadu
- pohyb
- bez obalu
- produkty
- deoš
- příroda
- eko
- výlety
- svačina
- obal na dárek
- nápady
- chůze
- krok za krokem
Potřebujete poradit?

Proč vydrží pečivo v chlebokapse déle čerstvé? Jak kapsu používat a starat se o ni?
Tajemství funkčnosti chlebokapsy se skrývá ve spojení dvou vrstev a způsobu rolování. Pouze jedna bavlněná vrstva by na ochranu a delší svěžest chleba nestačila a právě proto je do kapsy přidána polyesterovoá membrána, která zapříčiní pomalé dýchání chleba v kapse.
Kromě prodyšné membrány je velmi důležitý způsob ušití chlebokapsy a také její provedení. Funkčnost se tedy nejlépe projeví, když se chléb úplně odstaví od přímého kontaktu s venkovním vzduchem.
Rozdíl mezi chlebokapsou a sáčkem, který se stahuje šňůrkami
U většiny sáčků, které se stahují šňůrkami, vznikne při stažení na povrchu malý otvor, přes který vzduch proudí přímo k pečivu uvnitř sáčku. Při takovém skladování se může stát, že vrchní kůrka chleba u otvoru vysychá rychleji než jeho zbytek.
V chlebokapse chleba dýchá pozvolně přes membránu jako celek a každý kousek kůrky má tedy stejné podmínky pro delší čerstvost.
Hlavní tajemství spočívá právě v provedení a správném srolování sáčku, ve kterém si chleba může vytvářet vlastní prostředí bez přímého kontaktu s venkovním vzduchem.
Jak správně chlebokapsu rolovat?
Při nákupu chleba a jeho vložení do chlebokapsy je třeba horní okraj srolovat nejméně třikrát a zapnout sponu. Sáček je i po jeho srolování dostatečně velký a z kapsy se stane taška, do které můžete chleba pohodlně rovnou nakoupit a odnést z obchodu domů.
Po rolování se ujistěte, že chléb zcela odstavíte od přímého kontaktu se vzduchem. Chleba si uvnitř začne vytvářet vlastní mikroklima. Přes membránu bude dýchat velmi pomalu a zajistí si podmínky, které mu nejvíce vyhovují.
Na to, že jste chlebokapsu uzavřeli správně, přijdete tak, že při jeho rolování se vám kolem chleba nahromadí vzduch (může se vytvořit vzduchová bublina), kterou je třeba ručně vytlačit. Pokud vzduch vytlačujete pomalu a proudí ven pouze přes membránu a bavlněnou látku, je kapsa uzavřená dobře. Tento postup je třeba opakovat po každém otevření chlebokapsy.
Chlebokapsa není kouzelná, takže prosím nečekejte, že v ní vydrží chleba třeba 14 dní jako čerstvý. Chlebokapsa ale pomůže každému chlebu, aby vydržel déle čerstvý a neplesnivěl.
Jak vydrží chleba v kapse dlouho, závisí na více faktorech:
- jak je chleba kvalitní,
- zda uchováváte celý chleba nebo krájený,
- jak dobře kapsu uzavřete,
- jak suchý/teplý vzduch je v místnosti.
Údržba chlebokapsy
Před prvním použitím kapsu vyperte v pračce maximálně na 30 stupňů a ždímejte při nízkých otáčkách nebo vyperte ručně v teplé vodě. Spona je plastová, na to je třeba pamatovat hlavně při ždímání v pračce.
Nepoužívejte běžné prací prostředky ani aviváž, ideální jsou eko prostředky bez vůně.
Po vyprání kapsu otočne na opačnou stranu, tedy membránou směrem ven a nechte ji pořádně proschnout.
Chlebokapsu po každém použití a spotřebování chleba přetočte na opačnou stranu a vysypte drobky. Lze ji i propláchnout pod tekoucí vodou, aby se odstranila případná mouka. Vnitřní membrána je nepromokavá, ale její vrchní část může jemně navlhnout, tudíž ji nechte případně opět dobře vyschnout.
Poté je chlebokapsa připravena k opětovnému použití.
Chlebokapsu můžete využít jak na skladování pečiva/chleba doma nebo ji můžete využít jako tašku na na nákup/přepravu chleba.